Drobečková navigace

Úvod > Blog > Hypotéky aktuálně

Hypotéky aktuálně



Pokud nemáte vlastní finanční zdroje, aby jste si mohli pořídit nemovitost bez účasti banky, nepochybně se neobejdete bez aktuálních informací, jako jsou úrokové sazby, podmínky, vývoj na trhu a dalších. Položili jsme proto pár základních otázek naší hypoteční specialistce Vendule Hankové.

  • Jaká je teď aktuální situace na hypotečním trhu?

Tendence plynulý vzestup od r. 2021 stále trvá. Úrokové sazby u největších bank jsou v současnosti všude přes 4% ( pozor na reklamy – pokud je někde úrok nižší, vždy je potřeba se podívat do podmínek => nižší úrok = za splnění daných podmínek, což se může v závěru klientovi prodražit, než kdyby využil vyšší úrok na hypoteční úvěr bez podmínek ).

  • Můžeme očekávat růst nebo pokles úroků?

Stále ještě můžeme očekávat navyšování úroků pro hypoteční úvěry.

  • V porovnání proti loňskému roku, jaký je nyní zájem o hypoteční úvěr?

Zatím bych řekla, že nepociťuji významný pokles. Spíše mi přijde, že klienti ještě na poslední chvíli HÚ využívají, než dojde k dalšímu zdražení.
I dle ekonomů je doporučení : pokud chci koupit, pak teď.

  • A když jsme u toho zájmu, na co se v současné době více čerpá – nákup nemovitosti, nebo rekonstrukce?

Spíše koupě.

  • Jak je vidět v minulých letech, sazby jdou ve vlnách – pár let vyšší, pak výrazný pokles. Co ovlivňuje tyto změny?

Tyto změny ovlivňuje situace na Mezinárodním trhu. Proto už se dost dlouhou dobu mluvilo o tom, že úrokové sazby pod 2% nejsou už dlouho únosné.

  • Mám v plánu koupit dům za 4mio, můžete udělat modelový příklad čerpání úvěru před rokem a nyní?

2021 - 4 mio. investiční závěr, 80% LTV, úrok 3,29% ( září 2021 ), 30ti letý klient, splatnost 30 let, fix 5 let, splátka 17 496 Kč

 

2022 - 4 mio. investiční závěr, 80% LTV, úrok 4,19% bez podmínek, 30ti letý klient, splatnost 30 let, fix 5 let, splátka 19 538 Kč

  • Na hypoteční úvěr nyní dosáhne méně žadatelů, budou se snažit banky nějak pomoci? Myslím tím třeba požadavek na vlastní zdroje.

Vzhledem k nařízení ČNB není úplně možné nepožadovat vlastní zdroje, ale banky mohou přijmout do zástavy např. další nemovitost, která nemusí být přímo ve vlastnictví žadatele.
Další pomoc od jedné banky je – NOVĚ ( info z konce ledna ) – přibírají do zástavy i nemovitosti, které dříve absolutně k tomu účely být použity nemohly např. orná půda, vinice, chmelnice…

  • A na závěr trochu osobní otázka. Na jak dlouho by jste si osobně zafixovala v dnešní době hypoteční sazbu?

Osobně bych si sazbu zafixovala na 5 let.

 IMG-20220207-WA0012.jpg

Pokud by jste měli další dotazy k hypotečním úvěrům, nebo potřebujete pomoc při koupi nemovitosti, neváhejte se obrátit na p. Hankovou tel. +420 739 631 457 stejně jako to děláme my!


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů