Drobečková navigace

Úvod > Blog > Stavět, nebo rekonstruovat?

Stavět, nebo rekonstruovat?



Rekonstrukce                                                                                   rekonstrukce-venkovskeho-domu.jpg

Nejdříve si musíme říct, zda technický stav nemovitosti odpovídá našim požadavkům k rekonstrukci, nejdříve musíme vědět, co očekáváme a brát v potaz, že ne vše je reálné a ne vše půjde podle původního plánu. Čáru přes rozpočet může udělat v průběhu rekonstrukce cokoliv, protože staré domy v sobě skrývají mnoho a věřte, že vždy se něco najde.
Rekonstrukce je občas nákladnější, než nová stavba, musíme se tedy zamyslet nad tím, zda nemovitost má potenciál, zda k ní máme citový vztah, nebo nás okouzlila svým duchem, ať už se jedná o dědictví, nebo kupujeme starý dům rovnou s úmyslem rekonstrukce,

Faktem je, že rekonstrukce může být mnohem rychlejší oproti stavbě nového domu, co se týče nákladů, vždy záleží na jejím rozsahu. Nákladově můžete ušetřit oproti nové stavbě 20-70% finančních prostředků. Samozřejmě platí, že čím více uděláme svépomocí, tím více ušetříme.

Staré domy jsou energeticky velmi zanedbané, měli bychom myslet především na úsporu do budoucna, tedy využít moderní technologie a materiály. Určitě bychom neměli šetřit na obálce budovy. Potřebujeme kvalitní střechu nad hlavou, okna a dveře, abychom neměli průvan v peněžence dalších mnoho let. Hydroizolací zase předejdeme dalším problémům.
Velkou výhodou bývá, že v průběhu rekonstrukce je možné v domě zároveň bydlet a rekonstruovat za pochodu. Nejdůležitější však je správně rozvrhnout postup prací.

Důležité je vědět, z jakého materiálu je dům postaven. Může se stát, že mladší stavba je v horším stavu než ta staršího data. Například domy z poválečného období, z padesátých let, jsou dodnes skoro nezničitelné, ale pro rekonstrukci také nevyzpytatelné.
V minulosti byly stavěny i domy svépomocí a z čehokoliv, dokonce nemají skoro žádné základy, v lepším případě alespoň základové pasy. Kombinace škvárobetonových tvárnic, cihel z kdejaké bouračky a děrovaných cihel je velmi častá a rekonstrukce těchto často neprovázaných materiálů můžou být problémem i po rekonstrukci a věřte, že psychická i finanční újma zvlášť po provedené rekonstrukci je vysoká. Starší domy postavené z tradičních přírodních materiálů, jako je pálená cihla, kámen nebo vepřovice, mohou být k rekonstrukci daleko vhodnější.

 

Stavba                                                   projekt

Při koupi pozemku se nejdříve se informujeme o stavu inženýrských sítí, má-li přípojku elektrické energie a plynu. Nutně potřebujeme vědět, je-li na pozemku k dispozici pitná voda, v jakém stavu je studna, jak je to s kanalizací. Nezapomeňme na příjezdovou cestu k pozemku, zda je obecní, nebo soukromá (případně zda kupujeme podíl i na této cestě). Důležité je také nahlédnout do územního plánu města nebo obce a informovat se, co vše je v okolí pozemku v plánu.

Firmu vždy volíme na základě referencí. Komunikace je velmi důležitá při celém průběhu stavby, nejen při podpisu smlouvy a proto si všímáme opravdu všeho. Základem je důkladné prostudování smlouvy a ideálně vše konzultovat s právníkem. Málokdo se opravdu vyzná v obchodních a záručních podmínkách, nebo reklamačním řádu. Cena díla stanovená ve smlouvě je pevná. Ideální je zajistit vlastní stavební dozor a předejít tak dohadům a komplikacím, které na závěr mohou být dražší, než stavební dozor.

Při stavbě svépomocí ušetříte pouze na práci. Pokud máte šikovné ruce a pomocníky, stavba bude jistě kvalitní, promyšlená do detailu a bez skrytých závad. Úspor ale nedocílíme u materiálu a tak nás může překvapit nárůst cen, nebo přímo nedostatek materiálu. V případě hypotečního úvěru to může být velkou komplikací. Kompenzuje nám to ale fakt, že k domu máme následně velkou citovou vazbu, je to v podstatě naše dítě, které jsme vypiplali od začátku do jeho dospělosti. Doba stavby je delší, na stavbu musíme dojíždět a tak jde často stranou rodina a koníčky.

Všechny možnosti řešení je důležité probrat s odborníky, především se statikem a architektem nebo projektantem, případně s památkáři.

Jak jsme zjistili, nelze jasně říci, co je lepší, nebo výhodnější. Všechny varianty mají své pro i proti.